آزمون نظام مهندسی
مقدمه
آزمون نظام مهندسی یا آزمون دریافت پروانه اشتغال به کارمهندسی توسط وزارت راه وشهرسازی و با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور برگزار می گردد؛ که پس ازقبولی درآزمون فوق درصورت داشتن سایر شرایط ؛ مهندسان 7 رشته موفق به اخذ پروانه اشتغال به کارمهندسی درحدود صلاحیت حرفه ای خود خواهند شد.
تاریخچه
قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان دراسفند ماه 1374 به تصویب رسید و جهت اجرا به وزارت مسکن وشهرسازی سابق ابلاغ گردید. به موجب این قانون، در هر استان از کشور، تشکیلاتی، به نام سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، تشکیل میگردد. همچنین اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی به آن دسته از امور فنی در بخشهای ساختمان و شهرسازی که توسط وزارت راه و شهرسازی تعیین میشود، مستلزم داشتن صلاحیت حرفهای است. این صلاحیت در مورد مهندسان از طریق پروانه اشتغال به کار مهندسی و در مورد کاردانهای فنی و معماران تجربی از طریق پروانه اشتغال به کار کاردانی یا تجربی و در مورد کارگران ماهر از طریق پروانه مهارت فنی احراز میشود. مرجع صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی و پروانه اشتغال به کار کاردانی و تجربی وزارت راه و شهرسازی و مرجع صدور پروانه مهارت فنی وزارت کار و امور اجتماعی تعیین میگردد. بر همین اساس وزارت راه و شهرسازی جهت تعیین صلاحیت مهندسان اقدام به برگزاری آزمون در7 رشته اصلی مندرج درقانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نمود.
آزمون ورود به حرفه در سال های اولیه از کتاب قانون نظام مهندسی و برخی مقررات ملی ساختمان که تا آن زمان تدوین شده بود ؛ برگزار گردید و بر همین اساس برخی از مهندسین موفق به دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی گردیدند؛ تا اینکه روند برگزاری آزمون نظام مهندسی به سمتی حرکت نمود که علاوه بر اطلاعات دانشگاهی رشته تخصصی و آشنایی با مقررات ملی ساختمان که تا سال 1379 تقریبا کامل گردیده بود؛ دانسته های مهندسین رشته های مختلف در امور اجرایی و تجارب کاری مرتبط مورد آزمون قرارگرفت.
شرایط شرکت کنندگان درآزمون نظام مهندسی
-
مدرک تحصیلی:
جهت شرکت درآزمون نظام مهندسی مدارک مورد تایید وزارت علوم مورد قبول بوده و سایر مدارک مانند مدارک معادل امکان دریافت پروانه نظام مهندسی را نخواهند داشت.
به منظور شرکت در آزمون نظام مهندسی داشتن حداقل مدرک کارشناسی و یا بالاتر الزامی است. که با توجه به رشته تحصیلی و یا گرایش دانشگاهی؛ پروانه اصلی یا مرتبط صادر می گردد.
رشته های تحصیلی اصلی: شامل 7 رشته 1- معماری 2-عمران(عمران) 3- نقشه برداری 4- مکانیک(سیالات) 5- برق(قدرت) 6- شهرسازی 7- ترافیک می باشد.
رشته های تحصیلی مرتبط: شامل رشته ها وگرایش های دانشگاهی که با رشته های اصلی در ارتباط باشند؛ مانند رشته عمران - آب که رشته مرتبط با رشته عمران - عمران بوده و یا رشته برق - الکترونیک و یا رشته مکانیک - جامدات و....
-
داشتن حداقل سابقه کار مرتبط با مدارک و براساس جدول زير :
مقطع تحصیلی |
میزان سابقه کار |
کارشناسی |
3 سال |
کارشناسی ارشد |
2 سال |
دکتری |
1 سال |
-
عضویت در سازمان نظام مهندسی استان
-
پس از قبولي در آزمون مربوطه و کسب حداقل امتياز لازم (50%) و ارائه مدارک لازم، پروانه اشتغال به کار صادر ميگردد .
همانطور که مستحضرید موسسه اندیشه رسای شریف بعنوان مبتکر و موفق ترین برگزارکننده دوره های آمادگی آزمون نظام مهندسی از سال 1379 تا کنون بیشترین آمار قبولی در سطح کشور را در طول این مدت به خود اختصاص داده است و همه ساله رتبه های برتر کشوری نیز از شرکت کنندگان در دوره های آمادگی آزمون نظام مهندسی این مرکز بوده اند؛ در ادامه به ارائه اطلاعات مربوط به این افتخارات می پردازیم: